САЩ ще финансира енергийни проекти за 1 милиард долара в Централна и Източна Европа

Майк Помпео

 

На конференцията по сигурността в Мюнхен, Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 милиард долара в страните от Централна и Източна Европа. Това се прави с цел страните да засилят енергийната си независимост от Русия.

"В знак на подкрепа за суверенитета, благоденствието и енергийната независимост на нашите европейски приятели САЩ планират да предоставят до 1 милиард долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета", която обединява 12 членки на ЕС", заяви Помпео, цитиран от БТА.

Инициативата "Три морета", за която говори в своето изказване Държавният секретар, обединява 12 членки на ЕС, които са оградени от Балтийско, Адриатическо и Черно море. Зоната “Три морета” обхваща териториите от Естония и Полша на север до Хърватия на юг и Румъния и България на изток.

Тази инициатива е с цел най-вече да укрепи сигурността в областта на енергетиката, инфраструктурните обекти и сигурността на страните спрямо Русия, която много от тях приемат като заплаха.