САЩ огласиха името на санкционирания българин: съдия Андон Миталов

Държавният департамент

От Държавният департамент на САЩ огласиха кой е първият български служител, на който е наложена забрана да влиза в САЩ заради участие в сериозна корупция. Това е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд.

В съобщението се казва, че Миталов в качеството си на длъжностно лице е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Андон Миталов е съдията, който даде разрешение на обвиненият в шпионаж лидер на Движение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната и да отиде в Москва, където получи медал от президента Владимир Путин за заслуги.

Освен на Андон Миталов забрана за влизане в САЩ са получили неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и неговата дъщеря Гергана Миталова.

По силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. държавният секретар Майк Помпео е задължен при солидни доказателства да оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, и да им забрани - както и на техните преки роднини - да влизат на американска територия.

В съобщението се казва, че това първо огласяване на корумпиран български служител потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

“Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", се казва в заключение.