Гешев: „Това, което прави САЩ е действие според тяхното право, което е различно от нашата правна система“

Иван Гешев

Днес главният прокурор Иван Гешев в интервю по БНР каза, че в България е много трудно да бъде доказана вина.

„Какво се говори е различно от това да го докажеш, а още по-трудно е да го докажеш в България“, каза главния прокурор.

По думите му ако във Испания е необходима една единица доказателство, за да се докаже вина, в България са необходими 100 единици.

„Голяма част от хората, които ще бъдат осъдени в Европа за корупция, в България ще бъдат оправдани“, каза Гешев.

На въпроса разследван ли е съдия Андон Миталов от прокуратурата в България за нещо, има ли някакви сигнали ако не доказателства за участието му корупция, защото САЩ не биха хвърлили просто така недоказани съмнения, Гешев не даде конкретен отговор.

Той изрази своето уважение към съда и подчерта, че хората там работят под непрекъснато натоварване и стрес, включително събота и неделя и „благодарение на този съд и тази прокуратура е на път да бъде приключен механизмът за сътрудничество и проверка“.

„Благодарение на този съд и тази прокуратура в приемлива степен е решен проблема с организираната престъпност в България“, допълни Гешев.

Той каза, че всяка структура има своите „черни овце“, но е важно проблемите да се локализират и да бъдат решавани, като всеки трябва да носи своята отговорност. В случая с Антон Миталов въпросите трябва да се отнасят към шефа на съда Лозан Панов.

Относно санкциите на САЩ срещу съдия Миталов, Гешев коментира, че „това, което прави САЩ е действие според тяхното право, което е различно от нашата правна система“.

„Това, което правят САЩ е политически и юридически инструмент, който те използват, за да подпомогнат България в борбата с корупцията. Това са партньорски действия, аз ги възприемам по този начин, а не е задължително този обем данни и доказателства, с които разполагат, да покриват този безумен стандарт, който е в България“, каза Гешев.

Той подчерта, че много хора осъдени за корупция в САЩ, в България ще бъдат оправдани. Като основна причина за това посочи законите от времето на Тодор Живков, практиките които налага съда и стандарта на доказателства, който се изисква.

На въпроса от водещата какъв е статута сега на Андон Миталов, Гешев отговори въпросът да се отнесе към Лозан Панов, а на коментара, че явно за българското законодателство той е невинен защото срещу него няма сигнали, няма разследване и няма доказателства за корупция, главният прокурор каза, че в България е пълно с невинни хора.

„Естествено всеки е невинен до доказване на противното. Да не смесваме един политически, юридически аргумент на една друга страна с нашето законодателство“, коментира прокурор номер едно.