ЕС защити ядреното споразумение с Иран

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел защити ядреното споразумение с Иран като изтъкна, че то е "важен успех след 10 години интензивни международни преговори" и го определи като "важен инструмент за регионална стабилност", предадоха от Франс прес.

В телефонен разговор с Рохани Мишел подчерта ангажимента на ЕС за намаляване на напрежението след изстрелването на ирански ракети по бази в Ирак, където са разположени американски войници.

Американският президент Доналд Тръмп също заложи на успокояване на напрежението с Техеран, но настоя европейците да напуснат споразумението за иранската ядрена програма.

Ядреното споразумение е подписано във Виена през 2015 г. САЩ се оттеглиха от него през 2018 г. и възстановиха санкциите срещу Иран. Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай продължават да са част от него.

Въпреки, че Техеран обяви, че премахва всички ограничения за оборудването си на центрофуги, използвани за производството на ядрено гориво, с което нарушава договореното във Виена, изглежда това не притеснява особено останалите страните по споразумението.

"ЕС има собствени интереси и визия", се казва в съобщението на Шарл Мишел и е уточнява, че е призовал иранския президент да се въздържа от необратими действия.

Германия също се противопостави на Тръмп относно споразумението.

"Имаме различни веждания по темата за ядреното споразумение", каза говорител на германския министър на външните работи на редовна пресконференция.

"Нашата цел е да спасим споразумението, защото оставаме убедени, че то е правилният инструмент, за да се попречи на Иран да се сдобие с възможно ядрено оръжие", добави правителствения говорител и призова Иран да се "върне към поетите ангажименти".