Столтенберг: НАТО ще отвърне, ако Русия атакува Полша

Йенс Столтенберг

 

„НАТО не разглежда Русия като враг, но ще отвърне, ако тя атакува Полша и балтийските страни“. Това предупреди генералният секретар на Алианса в интервю за полския всекидневник "Жечпосполита". "Чрез мощно присъствие на сили на НАТО в Полша и трите балтийски страни изпращаме много мощен сигнал на Русия: при атака срещу Полша и балтийските страни отговор ще даде целият Алианс", заяви Йенс Столтенберг. Изявлението му е на фона на започващата днес среща на върха на НАТО в Лондон.

"Не определяме Русия по този начин (като враг на НАТО). Просто ще отвърнем в случай на нужда. Трябва да сме сигурни, че онова, което видяхме в Украйна - инвазия на Русия срещу неин съсед, не може да бъде повторено срещу един член на НАТО", добави Столтенберг.

Алиансът е готов да отговори на военните заплахи от страна на Китай, което е принципно нова задача за НАТО, поставял си преди за цел само да възпира Съветския съюз и Русия. Това заяви Йенс Столтенберг след среща с президента на САЩ Доналд Тръмп преди форума в Лондон. "Не се каним да местим НАТО в Южнокитайско море, но трябва с общи усилия да отговаряме на заплахите от страна на Китай, включително в киберпространството", каза още генералният секретар на алианса. Срещата на върха на НАТО  в Лондон продължава и на 4 декември.