САЩ налагат 100 процентови мита за френски стоки заради цифровия данък

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп

 

САЩ възнамеряват да наложат тарифи за френски стоки като ответна мярка срещу новия цифров данък, утвърден от Париж, който удря интернет гиганти като Facebook и Google. Очаква се с мита до 100% да бъдат обложени френски продукти за около 2.4 млрд. долара. В предложения списък са включени десетки емблематични френски стоки като сирена, козметични продукти, пенливо вино и порцелан. Предложението е подложено на обществено обсъждане до началото на януари. Ако стъпката бъде предприета, тя може да доведе до по-нататъшни стълкновения между САЩ и други страни от Европейския съюз. 

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Франция за първи път през юли с „реципрочни действия“, ако страната утвърди данъка върху цифровите услуги. През лятото властта в Париж реши да наложи 3% дигитален данък от началото на 2020 г., който ще удари големите щатски технологични играчи. Според Тръмп тези компании трябва да плащат данъците си в САЩ. Американският президент намира френския данък върху дигиталните компании като дискриминация срещу тях.

Спорът между Вашингтон и Париж се разрази непосредствено преди срещата на върха на Г-7 в Биариц. Франция се опита да убеди ЕС да приеме такъв цифров данък на европейско равнище, но не получи достатъчно подкрепа в Брюксел.