САЩ казаха „да“ на Северна Македония в НАТО

Повечето страни ратифицираха протокола за приемане на Северна Македония в НАТО

 

Съединените щати ратифицираха протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО. Това съобщи държавният секретар Майк Помпейо на страницата си в "Туитър". "Приятно ми е да съобщя, че САЩ ратифицираха протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Една стъпка по-близо до приемането на Северна Македония като 30-ия съюзник в НАТО", написа шефът на американската дипломация.

През юни миналата година външните министри на Македония и Гърция подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република. Преспанското споразумение предвижда използването на името "Република Северна Македония". Този договор не само разреши дългогодишния спор с Атина за името на балканската република, съвпадащо с това на северна гръцка област, но и откри пътя на Скопие към НАТО и ЕС.

Повечето страни членки вече ратифицираха протокола за приемането на Северна Македония в Алианса, който ще има среща на върха в Лондон на 3 и 4 декември. Присъединяването на Северна Македония към НАТО донякъде компенсира разочарованието на страната от решението на Европейския съюз да отложи началото на преговорите за членство в ЕС.