Брюксел подкрепи Гърция в спора с Турция за морските зони

Турските сондажи край Кипър скараха Атина и Анкара

 

Гърция получи подкрепа от ЕС срещу турско-либийския меморандум за морските зони. Новината бе обявена от гръцката преса със суперлативи.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви след среща на лидерите на ЕС в Брюксел: „Гърция ще направи всичко, което може което и трябва, за да защити суверенните си права“. Срещата на лидерите завърши с декларация, осъждаща неотдавнашния меморандум между Анкара и Триполи за очертаване на морските граници на Изключителните икономически зони на двете страни, за който Гърция намира, че е невалиден и без правна сила. Меморандумът бе приет без допитване до останалите засегнати държави. Според документа Турция може безпрепятствено да сондира в шелфа на Кипър, което бе и причината за споровете между Анкара и Атина.

"Турция е изолирана", заяви Мицотакис, след като получи подкрепата на своите колеги от ЕС за отпора на Гърция срещу меморандума за разбирателство с Турция, подписан от базираното в Триполи правителство на Либия миналия месец. Той също така цитира подкрепата за позицията на Гърция от други страни, включително САЩ и Израел. Гръцкият премиер добави, че той също е получил подкрепа от лидерите на ЕС по отношение на кризата с мигрантите и турски заплахи за отваряне на границите и „заливане“ на Европа с милиони търсещи убежище, но отхвърли възможността двата въпроса да бъдат свързани.

„Искам да изпратя послание за сигурност и увереност на всички гръцки мъже и жени, от Кастелоризо до Корфу и от Гавдос до Еврос…, че имаме увереност, имаме план, не само защото законът е на наша страна, но и защото имаме много силни съюзници, които винаги ще застанат до Гърция, когато става дума за защита на нейните суверенни права", каза премиерът.