Учени: В Китай търговията с органи на затворници процъфтява

Търговията с органи на затворници в Китай процъфтява

 

Учени от Австралийския национален университет алармират, че Китай продължава с незаконната практика да се вземат органи от затворници за трансплантации. Експертите са анализирали данните, предоставени от министерството на здравеопазването в Китай от 2015 година досега. Тогава властите в Китай обявиха, че от 1 януари единствен източник на органи ще бъдат донорите в здравните заведения. Правителството декларира, че  прекратява експлантацията (отстраняването) на органи на затворници. Анализираните от австралийските учени данни обаче показват, че ситуацията не се е променила и информацията се фалшифицира. Според авторите на изследването незаконното отнемане на органи може да бъде използвано и като политическа репресия срещу опоненти на комунистическия режим в Китай.

"Противоречивите, неправдоподобни и анормални артефакти в данните бяха открити в пет досиета, което позволява да предположим, че те са манипулирани, за да се осигури съответствие с официално обявените цифри. Под въпрос е достоверността на информацията за сегашната система на закупуване и разпределение на органи в Китай, включително и явния регистър, в който множество недоброволни донори са описани като доброволни", се казва в заключението на изследователите.

От 2010 година Китай се опитва да реформира системата за трансплантация на органи. Това обаче изисква прекратяване на търговията с органи от китайските затвори и насочване към доброволните донори и донорите в мозъчна смърт.