Китай и Турция с най-много затворени журналисти в света

Китай изпревари Турция и стана най-големия затвор за журналисти в света

 

Китай и Турция са държавите, в които най-много журналисти са пратени в затвора през 2019 г. Това става ясно от годишния доклад на Комитета за защита на журналистите. За четвърта поредна година поне 250 журналисти са пратени в затвора по обвинения, свързани с работата им.

Според доклада Китай е изпратил в затвора 48 журналисти през 2019 г., в Турция броят им е 47. Много журналисти,  критични към властта, са затворени и в Саудитска Арабия, в Египет. „Авторитарни лидери като Си Цзинпин, Реждеп Тайип Ердоган, Мохамед бин Салман и Абдел Фатах ал Сиси не показват признаци на отпускане на хватката около критичните медии“, пише в доклада на авторитетната организация.

В Китай броят на журналистите в затворите се е увеличил рязко в сравнение с 2018 г., когато само един репортер е бил осъден на лишаване от свобода. Причината, според Комитета за защита на журналистите, е „консолидирането на властта около президента Си Цзинпин“.

В Турция броят на осъдените на лишаване от свобода журналисти намалява в сравнение с предходната година. Атаките на кликата около президента Ердоган срещу критични медии станаха особено силни след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Кралското семейство на Саудитска Арабия пък беше свързано с убийството на журналиста на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги през октомври 2018 г.

Иранските власти за изпратили в затвора 11 журналисти. Много хора в ислямската република бяха арестувани за разпространение на информация по време на протестите през октомври, когато достъпът до интернет беше спрян, за да се ограничи информацията за демонстрациите и потушаването им. По оценки на „Амнести интернешънъл“ убитите при потушаването на протестите са над 200.

В Русия седем журналисти са изпратени в затвора, четирима от които – заради тяхната работа в анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

Най-често в затвора влизат журналисти, които се занимават с теми като политика, човешки права и корупция. Мнозинството от тях са обвинени (и/или осъдени) по обвинения в престъпления срещу държавата, като тази тенденция се запазва в последните години.

Почти всички от посочените в доклада държави попадат в една или друга степен под санкциите на САЩ, като повечето от тях са наложени именно заради нарушаване на човешките права. Най-тежки упреци на Вашингтон през последните месеца са отправени срещу Китай заради малтретирането на уйгурското малцинство.