Русия притеснена от навлизането на НАТО в космоса

Русия е притеснена, че НАТО отвръща на нейната експанзия в Космоса

 

Русия е "обезпокоена" от решението на НАТО да определи Космоса като свое "оперативно поле за действие". Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Такива изявления предизвикват тревога. Военното планиране на алианса е насочено към постигане на надмощие във всички области с всички произтичащи от това последствия, като милитаризация и ескалация на напрежението", подчерта Захарова. Тя допълни, че Русия ще обърне внимание на космическите дейности на НАТО и в частност на обещанието на алианса да разполага оръжия в Космоса. Изявление на Захарова е в отговор на приетото само ден по-рано от НАТО решение да добави Космоса в списъка на своите оперативни полета, заедно с въздушното, морското, сухопътното и електронното пространство.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи това като „историческо решение". Той добави, че Космосът присъства в нашето всекидневие и е съществена част от силите на НАТО за възпиране и отбрана. По думите му в Космоса са разположени средства, свързани с насочването, разузнаването и засичането на ракети. Столтенберг обаче уточни, че алиансът няма да въоръжава Космоса. Той поясни, че целта е осигуряването на защита за техническите средства, изведени в орбита.

Притесненията на Москва будят недоумение, още повече, че Русия отдавна има Военно-космически сили. Те са създадени още през 1992 година, а през 2001-а са класифицирани като отделен род войски. Основна им задача освен противоракетната отбрана, е и нанасяне на ответен или превантивен ракетен удар по територията на противника, постоянно космическо разузнаване с помощта на спътници, събиране на информация от космоса и оказване на информационна поддръжка на другите родове войски. Русия е разположила и много военни сателити в Космоса.