Ген. Ник Картър: Русия, Китай и Иран може да разпалят световна война

Ген. Ник Картър

 

Безразсъдното поведение на Русия, Китай и Иран може да разпали световен конфликт. Това предупреди началникът на британската отбрана генерал Ник Картър. В статия за вестник „Сънди таймс“ Картър пише: „амбициозни държави като Русия, Китай и Иран отстояват интересите си по начин, който е предизвикателство за нашата сигурност, стабилност и благоденствие“. По думите му тези държави действат в „сива зона“ с използването на „нови типове оръжия“ като кибератаки и разпространение на дезинформация, целящи да всеят раздор, да подкопаят политическото единство и да разрушат установения начин на живот.

„Не намеквам, че опонентите ни искат да тръгнат на война. . . но безразсъдното поведение и неспазването на международното право, изразяващо се в използването на тези нови видове "оръжия", създава опасност от ескалация, която лесно може да доведе до грешка, породена от неправилна преценка“, уточнява генерал Ник Картър. "Енергията, парите като подкупи, корупционните бизнес практики, кибератаките, убийствата, фалшивите новини, пропагандата, войниците в униформи без нашивки и опровергавани компании за сигурност и отбрана, присвояване на веригата на доставките, кражбата на интелектуална собственост и старомодни военни заплахи - всичко това са примери от нова епоха на алтернативни "оръжия", които се използват за спечелване на предимство, всяване на разногласия, подкопаване на нашето политическо единство и коварно унищожаване на нашия начин на живот", предупреждава Ник Картър.

Генералът даде като примери разпространението на дезинформация в Африка чрез "Фейсбук" от руски държавни компании и разширяващото се медийно присъствие на Москва на континента.