Берлин сравни китайския с американския шпионаж, избухна скандал със САЩ

Петер Алтмайер

 

Дипломатически скандал избухна в Берлин, след като американският посланик Ричард Гренел разкритикува остро германския икономически министър Петер Алтмайер, който сравни китайския с американския шпионаж. Напрежението между двете страни ескалира заради решението на Берлин да не забранява на китайския технологичен гигант Хуавей участие в търговете за германската 5G мобилна мрежа. Вашингтон отдавна призовава западните съюзници да забранят на Хуавей достъпа до 5G мрежи с довода, че компанията е близка до Китайската компартия и китайските спецслужби и би могло да им предостави чувствителна информация.

По време на тв дебат в неделя икономическият министър Петер Алтмайер обаче приравни китайския шпионаж с американския. Той припомни припомни скандала от 2013 г. за американския шпионаж над съюзници от НАТО, след като се оказа, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала канцлерката Ангела Меркел. „САЩ също искат от свои компании да предават определена информация за борба с тероризма“, каза Алтмайер. Забележката му бе явен отговор на аргументите на Вашингтон, че Хуавей ще предава секретни данни на комунистическото китайско правителство.

„Няма морална еквивалентност между Китай и САЩ и който предполага това, игнорира историята“, заяви с остър тон американският посланик в Берлин Ричард Гренел по повод сравненията на Алтмайер. Уеднаквяването на правителствените действия в САЩ с тези на Компартията в Китай е „обида за хилядите американски войници, които помагат за сигурността на Германия и за милионите американци, ангажирани със силен западен алианс“, допълни Гренел.

През април тази година САЩ предупредиха Германия, че ще ограничат достъпа на германските служби достъп до разузнавателни данни, ако Берлин позволи на Хуайвей да изгражда 5 G мрежата в страната. Eвpoпeйcĸите ĸoнтpapaзyзнaвaтeлни aгeнции paзчитaт изключително нa aмepиĸaнcĸитe cи ĸoлeги, особено в бopбaтa cpeщy тepopизмa.