Американският посланик: Няма да пускаме в САЩ корумпирани български управници

Херо Мустафа

 

САЩ са готови да санкционират корумпирани български официални лица и техните семейства, за да помогнат на България да укрепи своята демокрация и свободна пазарна икономика. Това заяви американският посланик Херо Мустафа във втората си програмна реч в България, изнесена откакто пое поста. Тя произнесе словото си пред Атлантическия клуб. „Ще използваме инструменти, които "имат зъби", какъвто е Секция 7031C от американски закон, който дава право на държавния секретар на САЩ да не допуска на американска територия служители в чуждестранни правителства и членове на техните семейства, когато разполага с достоверна информация за участието им в корупция в големи размери. Този закон изисква от държавния секретар публично или в поверителен план да посочи такива лица и близките им“, уточни Херо Мустафа.

Обхватът на потенциално санкционираните управници е широк - от държавни служители през депутати до членове на Върховния съд. Това вече е приложено в Румъния спрямо доскорошния лидер и най-влиятелен човек в националната политика Ливиу Драгня. Той бе осъден на затвор за корупция и сега му е забранено - на него и на децата му Валентин и Мария, да влизат в САЩ.

За забраната за влизане в САЩ не е задължително санкционираното лице да е поискало виза, за да бъде наказано. Освен това в американския закон изрично се посочва, че в такива случаи не действа друго правило, съгласно което всички въпроси, свързани с кандидатстване за визи, имиграция или гражданство са поверителни и не се коментират. Държавният департамент никога не потвърждава или отрича случаи, когато се заговори, че на някого е забранено да се издава виза, като се позовава на конфиденциалност на консулската процедура.

До няколко дни пристига специален съветник по правните въпроси, постоянно базиран в американското посолство в София, допълни Мустафа. Посланикът не посочи името на този очакван отдавна служител. Херо Мустафа заяви още, че развиването на силна демокрация изисква да бъде защитавана и свободата на медиите и да се уважават гласовете на малцинството. "Само когато всички гласове се чуват и гражданите имат доверие в правителството си и институциите си, България ще може да разгърне пълния си потенциал. САЩ ще продължат да подкрепят българското гражданско общество, да развиват едно свободно и прозрачно медийно пространство и ще изтъква колко е важно да бъдат защитавани човешките права," допълни Херо Мустафа. По думите й подобни твърди мерки ще донесат на България полза в дългосрочен план, тъй като строгото придържане към върховенството на закона е в голяма степен свързано с българското политическо и икономическо бъдеще.