Китайски затворник с наградата „Сахаров“, ЕП призова да бъде освободен

Илхам Тохти

 

Осъденият на доживотен затвор китайски дисидент Илхам Тохти е лауреатът за 2019 г. на наградата „Сахаров“ на Европарламента, която се присъжда за свобода на мисълта. Решението бе взето днес в Страсбург от лидерите на политическите групи в ЕП.

Уйгурския интелектуалец Илхам Тохти бе осъден през 2014 година в показен процес по обвинения в сепаратизъм. Делото срещу него бе критикувано от западни правителства и правозащитни организации.

„Чрез връчването на наградата „Сахаров“ ние настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазването на правата на малцинствата в Китай“, заяви председателят на Европарламента Давид-Мариа Сасоли.

Тохти, който е етнически уйгур, е бивш професор по икономика в Пекинския университет. Той е посветил живота си на борбата за правата на сънародниците си. В момента в лагери в Китай има над 1 милион уйгури, което даде повод на държавния секретар на САЩ да заяви, че положението в някои китайски провинции е като в романа на Оруел „,1984“.

Призивът на ЕП да бъде освободен Илхам Тохти предизвика гнева на Пекин. „Не знаем за тази награда, която споменавате. Знаем, че този Илхам е престъпник, който е осъден в съответствие със закона от китайски съд“, обяви китайското външно министерство в становище, изпратено до Ройтерс. Китай „се надява всички страни да уважават китайските вътрешни работи и правосъден суверенитет и да не засилват арогантността на терористи“, пише още в становището на комунистически Пекин.