Тръмп към Зеленски: Германия не прави почти нищо за Украйна

Доналд тръмп и Володимир Зеленски

 

Германия „не прави почти нищо за Украйна... всичко, което правят, е да говорят". Това е заявил президентът на САЩ Доналд Тръмп на украинския държавен глава Володимир Зеленски в телефонен разговор. Подробностите от разговора станаха публично известни след като Белият дом публикува стенограма от разговора между двамата лидери, състоял се през лятото. Стенограмата бе публикувана ден след като бе обявено официално започването на процедурата по импийчмънт срещу Тръмп. Твърди се, че в телефонния разговор Тръмп е изнудвал Зеленски. Самият украински президент обаче отрича да е бил изнудван.

Според стенограмата Тръмп казва на Зеленски: „Ние правим много за Украйна. Отделяме много усилия и много време. Много повече, отколкото правят европейските страни, а те трябва да ви помагат повече". След това американския президент казва на колегата си от Украйна, че „Германия не прави почти нищо за вас. Всичко, което правят, е да говорят. Когато разговарях с Ангела Меркел, тя говори за Украйна, но не прави нищо за страната ви. Голяма част от европейските страни действат по същия начин, така че мисля, че това е нещо, което искате да знаете – САЩ бяха много добри към Украйна".

Украинският президент Зеленски се съгласява с Тръмп: „Да, вие сте абсолютно прав. Не само 100%, но всъщност 1000% и мога да ви кажа следното. Аз разговарях с Ангела Меркел и се срещнах с нея. Също се срещнах и говорих с френския президент Еманюел Макрон и им казах, че те не правят толкова, колкото би трябвало да правят по въпросите със санкциите срещу Русия. Те не ги прилагат“. Зеленски продължава: „Европейският съюз трябва да бъде най-големият ни партньор, но технически САЩ са много по-голям наш партньор от ЕС“.

В Брюксел реагираха мигновенно и изразиха несъгласие с упреците на Доналд Тръмп, че Европа не е оказала достатъчно помощ на Украйна. Говорителката Мая Кочиянчич заяви: „Помощта на Европейския съюз за Украйна през последните пет години е безпрецедентна и последователна". От 2014 г. насам Киев е получил от Брюксел и различни европейски финансови институции общо около 15 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми. Средства са заделени за реформи в украинската държава". Според Кочиянчич ЕС си сътрудничи тясно със САЩ и други държави в подкрепа на Украйна. Тя обясни, че една от множеството мерки в тази насока са антируските санкции, наложени на Москва заради въоръжения конфликт в Украйна.

Въпреки изявленията на Брюксел обаче безспорен факт е, че подкрепата на Германия за руския проект „Северен поток-2“ нанася огромни щети на Киев, защото с реализацията на газопровода Москва на практика ще елиминира тръбите през Украйна за Европа. Това ще доведе до огромни загуби за страната. Берлин не се отказва от подкрепата си за руския проект въпреки упреците на Вашингтон и на редица европейски страни.