Ердоган иска Турция да притежава ядрено оръжие

Реджеп Ердоган

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че е "неприемливо" да се забранява на Турция и на другите развиващи се страни да притежават ракети с ядрени бойни глави. Изявлението му беше направено в турския град Сивас пред привърженици на управляващата партия.

„Държавите, притежаващи ядрено оръжие, оказват натиск върху другите страни да не придобият и те ядрени технологии, коментира Ердоган, цитиран от Ройтерс. Той не заявява изрично дали Анкара смята да се въоръжи с такива технологии. Въпреки това смисълът на думите му показва, че следващата държава, която ще се опита да придобие ядрени оръжия, ще е Турция. Сред страните, които се опитват да разработят оръжия за масово поразяване са предимно тоталитарни държави като Северна кория и Иран. Последната е определяна от САЩ като „най-големия спонсор на тероризма в света“ и затова е повече от разбираемо демократичният свят да не позволява това.

Турция подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 1980 г., а през 1996 г. се присъедини към Договора за пълна забрана на ядрените опити. През  последните години обаче Реджеп Ердоган се опитва да върне страната от пътя й към свободния свят и да я върне към строгите архаични правила на исляма. Той постепенно въвежда диктатура в Турция, негласно отменяйки много от заветите на основателя на турската република Кемал Ататюрк. Заради репресиите в страната и агресивната външна политика Анкара получи остри предупреждения от западните демокрации. Заради сближаването с Кремъл и закупуването на руски оръжия пък страната е изправена пред риска от бойкот от страна на Запада и дори от изключване от НАТО.