Франция, Германия и Великобритания обвиняват Иран пред ООН в разработки на балистични ядрени ракети

Ракетните изпитания на Иран тревожат демократичния свят

 

Франция, Германия и Великобритания обвиниха Иран в разработки на балистични ракети с ядрена способност. Те призоваха с писмо генералния секретар на световната организация Антонио Гутерес да обяви в следващия си доклад, че дейността на Ислямската република е несъвместима с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за одобряване на ядрената сделка с Иран.

В писмото се цитират публикации в социалните медии от 22 април 2019 г., в които се виждат кадри от тест на нов вариант на балистична ракета Шахаб-3, "оборудван с маневрено средство за повторно влизане. "В него се казва: "Помощният двигател на Шахаб-3, използван в теста, е система от режими за управление на ракетни технологии категория 1 и като такава е технически способна да достави ядрено оръжие." Според доклад на Международната агенция за атомна енергия "обширни доказателства показват подробни ирански изследвания от 2002-2003 г. за въоръжаване на Шахаб-3 с ядрена бойна глава".

САЩ също неведнъж заявяват, че Иран се стреми да се сдобие с ядрено оръжие, а Техеран отрича. Президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение през май 2018 г. Но споразумението все още е подкрепено от петте други страни - Франция, Великобритания, Русия и Китай, като всички са членове на Съвета за сигурност с вето, както и Германия, която в момента служи на двугодишен мандат на съвета. В писмото до ООН се казва, че "Франция, Германия и Обединеното кралство потвърждават отново твърдия си извод, че развитието на ядрените балистични ракети и свързаните с тях технологии не е в съответствие с ракетната разпоредба в резолюцията на Съвета".

Съветът за сигурност е насрочил заседание на 19 декември, за да обсъди прилагането на резолюцията от 2015 г. относно ядреното споразумение в Иран. По време на миналогодишната среща държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съвета отново да забрани иранските балистични ракети, способни да доставят ядрени оръжия, и да поддържа оръжейно ембарго, което трябваше да бъде отменено през 2020 г. в рамките на ядрената сделка.

Израел призовава за военна коалиция на западните и арабските държави, начело със САЩ, да сплашат Иран и да ограничат ракетното му развитие и "агресивност".

Страната ще представи всички нарушения на Техеран от ядреното споразумение на предстоящо заседание на Съвета за сигурност на ООН относно прилагането на резолюцията от 2015 г.