Ново предизвикателство: Турция започна тестове на руските С-400 срещу американски Ф-16

Руските зенитно-ракетни системи предизвикаха напрежение между Анкара и Запада

 

Турция е започнала тестове на руските зенитно-ракетни системи С-400 срещу американските изтребители Ф-16. Турската телевизия е показала неясни кадри от първото изпитание на радарните системи на С-400. Американските бойни самолети Ф-16, които са на въоръжение в турските военновъздушни сили (ВВС) вече 32 години, са били използвани като учебни цели. Властите са предупредили жителите, че в близките дни Ф-16 и други самолети ще летят ниско над земята.

С-400 бяха доставени в страната през юли след почти три години преговори между Ердоган и Путин. Заради тази сделка Турция беше изключена от програмата на НАТО за производство и закупуване на стелт изтребители от пето поколение F-35. Опасенията на съюзниците са, че С-400 ще помогнат на Москва да събира информация за западните военни технологии, включително F-35, „много по-бързо от обикновено“.

Закупуването на руските зенитни системи предизвика криза в отношенията между Анкара и Запада. Американски представители заявиха, че сделката С-400 е основен проблем в отношенията с Вашингтон. Турция е подложена на санкции и от ЕС и заради офанзивата в Сирия. Брюксел вече оряза финансирането на страната по предприсъединителните програми.

Започналите изпитания на С-400 се разглеждат от международните наблюдатели като поредното предизвикателство на Ердоган към Запада.