Да си украинец в Крим е опасно, води до затвор и репресии

Володимир Балук, който лежи в затвора, защото окачил украинското знаме на балкона си

 

Заявяване на украинска идентичност в Крим е опасно и може да доведе до затвор или репресии. Това заявиха правозащитници пред украинското радио „Култура“.  

Ако някой закачи украинско знаме на балкона си или дори само цветовете му – синьо и жълто, рискува да получи солена глоба или да го разследват за вандализъм. Известни са случаи, при които на самоопределящи се като украинци се повдигат дори криминални обвинения. Ако това не ги уплаши, се минава към друга стратегия – техни лични данни - адреси, снимки, информация за семействата им, се публикуват в онлайн форуми, където анонимни потребители заплашват с физическа саморазправа с тях, каза ръководителката на Кримската група за човешки права Оля Скрипнюк. Тя разказва за случая с Володимир Балук – украинец който окачил знамето на страната си на терасата на апартамента си. Той е арестуван през 2016 г. по обвинения в притежание на оръжия и експлозиви и е осъден няколко месеца по-късно. Защитници на човешките права, запознати с делото, твърдят, че доказателствата срещу него са скалъпени и издишат. Балук се кълне, че те са изцяло фалшиви. В момента той излежава петгодишна присъда. Неговият случай е подобен с ареста на разследващия журналист в Москва Иван Голунов, обвинен в притежание на наркотици. В случая с Голунов  обаче се вдигна голям шум и дори властите накрая признаха, макар и с половин уста, че доказателствата са фалшифицирани. Голунов бе арестуван и обвинен по други съображения, но случаят показва начина на действие на репресивния апарат в Русия.   

Полуостров Крим беше анексиран от Русия през март 2014 г. Международната общност не признава присъединяването му към територията на Русия за законно. Срещу Москва са наложени санкции от редица международно организации.