Атомен физик: “Росатом“ създава оръжия срещу нас, а ние ги каним да стоят АЕЦ „Белене“

Георги Касчиев

 

Руската държавна компания "Росатом" създава оръжия срещу нас, а кабинетът я кани да строи АЕЦ „Белене“. Това граничи с национално предателство.

Това заявява атомният физик Георги Касчиев в интервю за БНТ. Той е бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели, работил в Института за изследване на риска към Виенския университет, научен ръководител за пуска на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

„Нашите управляващи имат едно лакейско, угодническо поведение пред тази компания, като че ли те са царете в тази област. А трябва да сме наясно, че "Росатом" обединява всички дейности в Русия по мирния и военния атом, в частност разработват оръжия, които са като ракетата "Буревестник" и ядрения реактор, който трябва да й бъде двигател - руските критици го наричат "летящия Чернобил". Та тези създатели на "летящия Чернобил" го създават за какво? За да унищожат и изпепелят своите врагове, на първо място - страните от НАТО. Те създават оръжия срещу нас, ние ги каним тук да правят атомна централа. И като гледате тяхното отношение дори към собствените им граждани - как изобщо не ги интересуват безопасността и опазването на живота и здравето на техните граждани, как крият от тях информация за това какво е станало край Северодвинск, какви са радиационните последствия за околната среда, за хората - само си представете с каква отговорност и как ще пристъпят към изпълнение на строителството на АЕЦ "Белене", отбеляза Касчиев. 

Според експерта българското правителство се отнася съвсем нехайно към ключови въпроси на безопасността. „При нас гаранцията за ядрена щета е възможно най-ниската в Европа, и никакви намерения нямат тя да се повиши. Тя сега е само 100 млн. лв., докато в Западна Европа например е 1,5 млрд. евро, тоест около 3 млрд. лв.“

„При евентуална щета 100 млн. лв. ще платят собствениците, всичко останало ще плащаме ние“ обясни Касчиев.

Според него не е уреден и въпросът за събиране на вноски за изграждане на крайно хранилище, геоложко - за погребване на високоактивните отпадъци. Не е уреден добре въпросът как да се третира обработеното гориво. При сегашните управляващи Стратегията за управление на горивото не се изпълнява, въпреки че е приета от Министерския съвет и вече пета година под ръководството на сегашния министър Теменужка Петкова, вместо да се изпратят минимум 250 т гориво за преработка, са изпратени само 27.5 т.

„Тези неща ще бъдат използвани много ефективно от компаниите на Русия и на Китай и те ще си извоюват такива привилегии в бъдеще, ако се стигне до строеж на централата, които после ще легнат на гърба на следващите поколения“, допълни експертът.

„Правят се изявления, високомерни, как давали последен шанс на България за "Белене". Ама това е такава наглост! И това угодничество за мен е нещо като национално предателство“, категоричен е Касчиев. Според него след  инцидента в "Ненокса" (полигонът, където беше ядреният взрив, който повиши радиацията не само в региона, но и в Югоизточна Ерпова) руската компания не трябва да се допуска до участие в процедурата за АЕЦ "Белене".