Разследване: Генерал от руското ГРУ е ръководел от Лондон отравянето на Скрипал

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия

 

Разследване на Би Би Си и „Белингкат“ разкрива ръководителя на операцията по отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му през 2018 година в Солсбъри. Това е агентът на руското ГРУ Денис Сергеев, който е използвал и фалшива самоличност под името Сергей Федотов. Той има ранг генерал-майор в ГРУ и почти сигурно се е срещнал със сочените като извършители на атаката срещу Скрипал – Александър Мишкин и Анатоли Чепига няколко часа преди атентата.

Според съвместното разследване на двете медии Сергеев е пристигнал в Лондон на втори март 2018 г. и отлетял от британската столица два дни по-късно, малко след като нервнопаралитичният агент „Новичок“ е бил заложен на входната врата на дома на Скрипал. Информация от местоположението на телефона на Сергеев разкрива една пауза от 30-40 минути, в които той най-вероятно се е срещнал с другите двама руснаци, малко преди те да отпътуват с влак към Солсбъри.

Британското разследване все още не е установило точно как Мишкин и Чепига са получили „Новичока“ и как са го използвали на четвърти март. Тримата руснаци е трябвало да напуснат Великобритания с един и същи полет, но Сергеев е излетял по-рано. По данни на полицията това е станало около час след като Мишкин и Чепига залагат нервнопаралитичния агент в дома на Скрипал.

В началото на годината стана известно, че през 2015 г. руснак на име Сергей Федотов е посещавал няколко пъти в България. През април той е отсядал в хотел до офиса на оръжейния бос Емилиян Гебрев. Точно тогава Гебрев и синът му Христо, както и производственият директор на „Емко“ Валентин Тахичев бяха отровени с неизвестно вещество.