Лондон иска военен ескорт за танкерите си в Залива и повече пари за флота

нападенията срещу петролни танкери в Залива зачестиха през последните дни, САЩ сочиха, че Иран  стои зад инцидентите

 

Лондон възнамерява да осигури военен ескорт за петролните си танкери в Персийския залив. А външният министър Джереми Хънт, който е и претендент за поста премиер на Великобритания, подчерта, че трябва да се увеличи финансирането на кралския флот. Министерството на транспорта на Обединеното кралство препоръчва на търговските кораби в Ормузкия проток да предприемат засилени мерки за сигурност заради заплахата от Иран. Предупреждението става след като ирански военни кораби се опитаха да пленят петролен танкер на Бритиш петролиум, но бяха прогонени от британска фрегата.

Сред мерките са увеличените дежурства на наблюдатели на палубите, преминаване през пролива през деня, както и това да става с по-висока скорост от обикновено.

Междувременно САЩ обявиха, че формират коалиция от съюзници за осигуряване на безопасността на търговските кораби в Персийския залив. Първоначално идеята на Вашингтон бе посрещната хладно в НАТО, където бе представен планът. Европейските съюзници в Алианса се въздържат от военни мерки срещу режима в Техеран, а няколко държави, сред които и Великобритания, съставиха схема за бартерна търговия с Иран, за да се избегнат ефектите от санкциите на САЩ. Това принуди Вашингтон да търси други варианти за коалиция в Залива, като се започне с по-малка коалиция и се върви към разширяването ѝ.

Последните събития в Персийския залив обаче може да променят политиката на Лондон, след като неин петролен танкер беше пряко заплашен с оръжие от ирански военни кораби.