КЗК спря строежа на „Турски поток“ през България

Руско издание обяви предварително кой ще доставя тръбите за "Турски поток"

 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря строежа на газопровода "Турски поток" през България. Антимонополната комисия е отказала на "Булгартрансгаз" предварително изпълнение на обществената поръчка, която е обжалвана от саудитски консорциум "Аркад". Консорциумът спечели обществената поръчка за строителството на газопровода за 2.2 млрд. лв., но впоследствие "Булгартрансгаз" го отстрани от процедурата с мотив, че не е внесъл навреме изисканите документи за подписването на контракта. Така строителството на 475-километровото трасе трябваше да се изпълнява от втория в класирането - консорциумът "Газово разширение и развитие в България" (ГРРБ). Обяснението бе, че ГРРБ междувременно са предложили чувствително намаление на цената. В това обединение участват италианската компания "Бонатти", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт". Представител на люксембурското дружество е Андрей Зимин, който е директор в руската компания "Трубная металлургическая компания" (ТМК). Още преди да приключи процедурата по избор на изпълнител на обществената поръчка руското издание "РБК" ("РосБизнесКонсалтинг") съобщи, че именно то е посочено от "Газпром" за доставчик на тръбите за строителството на българска земя.

След решението на КЗК обаче подписването на договор с консорциума ГРРБ се отлага и строителството на практика се замразява. След произнасянето на антимонополната комисия по същество пък някоя от компаниите може да обжалва решението ѝ и да сезира Върховния административен съд.

Първоначалните планове бяха трасето на „Турски поток“ през България да бъде завършен до началото на 2020 година, а до края ѝ транзитът на газ да достигне пълния си капацитет. Сега това изглежда трудно осъществимо.