Турция заменя руския газ с втечнен газ

LNG танкер

Турция заменя руския газ с втечнен газ, пише "Капитал", позовавайки се на  специализираният сайт за икономическа и финансова информация finanz.ru.

На фона на икономическата криза и охлаждането на отношенията с Москва, което доведе до конфликти с руските военни в Сирия и наемниците от частната военна компания "Вагнер", Турция рязко намалява покупките на руски газ.

След като стана вторият най-голям клиент на "Газпром", от края на март доставките към държавната компания "Botas" и независимите турски оператори са се сринали 7 пъти до 210 млн. куб. метра, сочат данните на Федералната митническа служба, публикувани във вторник.

От миналата година Турция е увеличи вноса на втечнен природен газ с 13% до 9.1 млн. тона, докато доставките от "Газпром"  са намалели с 35%, до 15 млрд. куб. метра, което е най-ниското ниво от над 10 години. В резултат на това "Турски поток" и "Син поток" с общ капацитет от 35 млрд. куб. метра останаха наполовина празни.  Най-големите доставчици на втечнен газ за турския пазар са Алжир (4.3 млн.), Катар (1.8 млн.), Нигерия (1.8 млн.) и САЩ.

"Втечненият газ сега е значително по-евтин от руския, така че поведението на Турция има смисъл", казва Карлос Торес Диас от аналитичната компания Rystad Energy. Според него доставките на "Газпром" струват на Турция 6.5 долара за милион британски термални единици (BTU) срещу 1.5-2 долара за втечнения газ. Частните турски вносители на газ, които имат отворени договори с "Газпром" до 2035-2042 г., нарушават условието "вземи или плати" от около две години, купувайки по-малко от договорената сума, отбелязва Platts.

Договорът с държавната Botas за 8 млрд. куб. метра годишно изтича през 2021 г. и Анкара възнамерява да търси ценови отстъпки от "Газпром". 

"Наличието на евтин втечнен газ и падащото търсене сигнализират на нашите доставчици, че трябва да бъдат гъвкави", заяви заместник-министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар в края на миналата седмица.

"Газпром" очаква още по-лоша ситуация по отношение на доставките за Турция. Източник от руската компания твърди пред Reuters, че през второто тримесечие спадът ще е още по-голям. Според него общият спад на доставките на газ за Европа е достигнал 19.2% през първото тримесечие. Данните показват, че тези за Германия са намалели с 45% до 2.67 млрд. куб. метра, а за Австрия - с 25% да 820 млн. куб. метра.

Изглежда скъпите газопроводи, в които инвестира "Газпром"  - "Северен поток 2" и "Турски поток" няма да оправдаят руските очаквания, след като и двата проекта не могат да тръгнат с пълен капацитет. Заради намерението на Турция да  увеличи вноса  на втечнен природен газ на спот пазара е удължено и времето за ремонт на "Син поток" през май.