Тръмп похвали Орбан за политиката му за мигрантите

За първи път от 2005 година унгарски премиер е на посещение в Белия дом

 

Американският президент Доналд Тръмп даде висока оценка за политиката на унгарския премиер Виктор Орбан, който е на посещение в САЩ. Тръмп посочи Орбан като лидер, уважаван в цяла Европа заради политиката му за мигрантите, с която е запазил сигурността в държавата си.

„Виктор Орбан свърши невероятна работа“, заяви Тръмп пред журналистите. Президентът добави, че Европа е изправена пред много сериозни проблеми. „А те биха били по-малки, ако всички държави действат като Унгария“, посочи Тръмп. Виктор Орбан пък изрази задоволство и гордост, че Унгария заедно със САЩ се бори срещу незаконната миграция, тероризма, както и за защита и подпомагане на християнските общности по света. Срещата протече в изключително приятелски тон - Тръмп и Орбан имат сходни виждания по въпросите за миграцията. Унгарският премиер неведнъж е изразявал подкрепата си за ограда по границата на САЩ с Мексико.

Унгарски министър-председател е бил на посещение във Вашингтон за последно през 2005-а.

Визитата на Виктор Орбан в САЩ обаче предизвика критики от страна на демократите, които обвиняват Тръмп, че дава трибуна на недемократичен лидер. По времето на Барак Обама Вашингтон често отправяше критики към Орбан заради политиката му, включително по отношение на гражданските и медийните свободи. Политически наблюдатели в САЩ не пропускат да отбележат, че Орбан получава висока оценка в Белия дом само две седмици преди ключови европейски избори, на които се очаква да пренаредят сериозно Европарламента.