Орбан: Лидерите на ЕС са изгубили връзката с реалността

Виктор Орбан отново нападна лидерите на ЕС, обвини ги в липса на връзка с реалността

 

Унгарският премиер Виктор Орбан нападна остро лидерите на ЕС, обвинявайки ги в липсва на връзка с реалността. Това заяви той пред унгарско радио, цитиран от „Политико“ и „Ройтерс“.

Орбан призова симпатизантите си да го подкрепят на евроизборите през май, за да покажат на Брюксел, че в Унгария се случва това, което искат унгарците.

Унгарският премиер Орбан нападна лично и първия зам.-председател на Еврокомисията и водещ кандидат на европейските социалисти за шеф на ЕК Франс Тимерманс. Според Орбан холандецът е брюкселски бюрократ, който няма връзка с реалността и живее в свой измислен свят.

Орбан посочи, че тази седмица партията на Тимерманс се е провалила зрелищно на изборите в Холандия. „Той изгуби доверието на хората в собствената си страна. А в същото време идва в Будапеща и други европейски столици да ни поучава на демокрация. Такива като Тимерманс, изритани от хората в собствените им държави, не бива да получават позиции в Брюксел“, подчерта Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

Острото изказване на унгарския премиер идва дни след като ЕНП замрази членството на неговата партия ФИДЕС. Тази мярка е с неограничен срок, но специална комисия ще  проверява дали унгарското правителство се е съобразило с основните критики към управлението му. Сред тях са плакатите из страната и статии в проправителствени медии, нападащи ЕС и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.  

След решението за замразяване на членството на ФИДЕС в ЕНП Виктор Орбан обяви, че ще изчака резултатите от работата на комисията. В радиоинтервюто в неделя обаче се върна към войнствения си тон и подчерта, че бъдещето на партията му в ЕНП ще зависи от резултатите от евроизборите през май.