Тръмп обяви извънредно положение заради сигурността в ИТ сектора

Китайската технологична компания попадна в черния списък на САЩ

 

Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, с която обявява извънредно положение заради заплахи за сигурността в ИТ сектора. Със заповедта се забранява на американски компании да използват технологии и компоненти от чужди корпорации, които застрашават националната сигурност.

Според Би Би Си в документа не се споменава конкретна компания, но е ясно, че става дума преди всичко за китайския технологичен гигант Huawei. Вашингтон смята, че компанията може да се използва от Пекин за шпиониране. Белият дом вече предупреди Великобритания, която допусна отделни компоненти на Huawei да се използват при изграждането на 5G мрежата в страната, за съществуването на такава опасност. САЩ вече забраниха на държавните структури да използват продукти на Huawei, а сега забраната се разпростира и върху частните компании. Австралия и Нова Зеландия също блокираха използването на технологии на китайския гигант в изграждането на 5G мрежата си.

Huawei категорично отрича опасенията на Вашингтон и се разграничава от правителството в Пекин. От компанията заявяват, че ограничението ще навреди единствено на американските потребители и компании.

В черния списък освен Huawei са включени още 70 свързани компании.

 

Тагове