Конгресът създава фонд от 1 млрд. долара, с който да се изхвърли Хуавей от САЩ

С 1 млрд. долара изхвърлят Хуавей от САЩ

 

Законопроект за създаване на фонд от 1 млрд. долара, с който да се замени съществуващото оборудване на китайския технологичен гигант Хуавей, бе внесен в Конгреса на САЩ. Проектът е депозиран от представители и на републиканците, и на демократите.

Законопроектът предвижда помощ за малки и провинциални доставчици на безжични услуги, за да могат да заменят досегашното си оборудване на китайските компании Хуавей и ZTE, за които се смята, че представляват риск за националната сигурност,

Новото предложение е продължение на подобен законопроект, одобрен през юли от Комисията за търговия на Сената, чрез който да се отпускат безвъзмездни средства за около 700 млн. долара за премахване на оборудване на Хуавей в опит да се повиши сигурността на веригата за доставки на американската телекомуникационна мрежа. Изтъкнати депутати от Демократическата и Републиканската партия от Енергийната и търговска комисия на Конгреса посочиха в съвместно изявление, че законопроектът ще защити "комуникационните мрежи на нацията от чужди противници, като помага на малки и регионални безжични доставчици да изкоренят подозрителното си мрежово оборудване и да го заменят с по-сигурно".

Засега от компанията Хуавей отказват да коментират тази информация, посочва Ройтерс. Около дузина американски доставчици на телекомуникационни услуги, които зависят от мрежовото оборудване на Хуавей, вече обсъждат с най-големите конкуренти на компания - Ericsson и Nokia, как да заменят китайското си оборудване.

През май президентът Доналд Тръмп подписа дългоочаквана заповед, с която обяви национално извънредно положение и забрани на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, направено от фирми, представляващи риск за националната сигурност. Също през май американското правителство вкара Хуавей в т.нар. "черен списък" с компании с аргумента, че китайската фирма е участвала в дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност или външната политика на САЩ. През август Министерството на търговията пък  добави повече от 40 допълнителни поделения на Хуавей към своя "черен списък", увеличавайки по този начин до над 100 броят на фирмените поделения на китайския технологичен гигант, които са обект на наложените ограничения.

Новия законопроект пък ще забрани използването на федерални средства за закупуване на комуникационно оборудване или услуги от всяка компания, която представлява риск за националната сигурност за американските комуникационни мрежи. Той също така ще изисква Федералната комисия за комуникации (FCC) да подпомага малките доставчици на телекомуникационни услуги да премахнат забраненото оборудване или услуги от техните мрежи и да го заменят с друго. Големите американски компании за безжични услуги вече скъсаха връзките с Хуавей, но някои малки провинциални доставчици все още зависят от евтиното китайско оборудване. Асоциацията на регионалните безжични мрежи, която представлява доставчици с по-малко от 100 хиляди абонати, изчисли, че 25% от нейните членове разполагат с китайско оборудване в своите мрежи, и заяви, че ще бъдат необходими между 800 млн. и 1 млрд. долара за неговата подмяна.