Евтините луксозни апартаменти на властта

Сградата, в която се намира новият луксозен, но евтин апартамент на Цветан Цветанов

 

Новата луксозна придобивка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов – апартамент на цял етаж с отделен ВИП асансьор и гараж в сграда „Летера“ на фирма „Артекс“ взриви общественото мнение в България.

Според информация на „Свободна Европа“ Цветанов се е сдобил с жилището миналата година след замяна на два апартамента и доплащане от 100 000 лева. Сделката обаче породи много въпроси и съмнения, защото при изчисляване на цените се оказва, че Цветанов е платил за луксозното жилище 627 евро за квадратен метър, докато според експерти цените в луксозната „сграда на годината“ започват от 2600 евро на квадрат. Зданието се намира на ул. „Латинка“ в столичния квартал "Изток".

Новият апартамент на Цветанов е с площ 240 квадрата, но заедно с гаража и шахтата на асансьора общата застроена площ е над 300 кв. м. При обявените от компанията „Артекс“ цени, започващи от 2600 евро за квадрат, жилището на зам.-шефа на ГЕРБ би трябвало да струва над 1 млн. 600 хиляди лева, а при замените и доплащането е излязло под скромните 400 000 лв.

По-късно е се оказа, че луксозни жилища от „Артекс“ са си напазарували и бившата шефка на Народната събрание и настоящ правосъден министър Цецка Цачева, както и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Скандалът с апартаментите на властта набра скорост през последните дни и премиерът Бойко Борисов се видя принуден да го коментира от Брюксел, където бе за срещата на върха на ЕС за Брекзит. По маниера си Борисов първо се нахвърли върху бившите комунисти, чиито „сегашни деца са борци за демокрация“. Но все пак бе принуден да заяви, че ще следи проверките на тези следи и ще „реже живо месо“.

Коментар по темата направи и президентът Румен Радев. Той пък предрече пълен провал на проверките срещу Цветанов. По думите му няма как „антикорупционната комисия, назначена и контролирана от Цветанов да го обвини по един беззъб закон, наложен от самия Цветанов“.   

Прокуратурата също обяви, че започва проверка по съмнителната сделка.