САЩ прие разширяването на санкциите за „Северен поток – 2“ и „Турски поток“

Южен поток

Разширяването на санкциите срещу газопроводите „Северен поток – 2“ и „Турски поток“ вече са факт. Снощи Камарата на представителите на Конгреса на САЩ единодушно са одобрили поправката за разширяването на санкциите. Тя цели да се затегнат вече наложените санкции срещу двата газови проекта.

Новите ограничения ще се прилагат върху чуждестранни лица, които участват активно в продажбата, арендата или предоставянето на плавателни съдове за полагането на тръби по трасетата на двата проекта.

През декември миналата година президентът на САЩ подписа военния бюджет за текущата финансова година, в който американското правителство се задължава да наложи санкции на „Северен поток – 2“ и „Турски поток“. Двата проекта са в отбранителния бюджет на САЩ и за следващата финансова година, която започва от 1 октомври.

Върховният представител на ЕС за обща външна политика и сигурност Жозеп Борел заяви, че ЕС твърдо се обявява против едностранните санкции от САЩ. Борел подчерта, че подобни мерки са в разрез с международното право и вредят на интересите на европейските компании, включително и на газопроводите „Северен поток – 2“ и „Турски поток“.