Литва също въвежда забрана за руската телевизия Ар Ти

Литва

След Латвия още една балтийска държава спира излъчването на руския държавен телевизионен канал Ар Ти. Литовският медиен регулатор съобщи, че считано от утре забранява руския държавен телевизионен канал.

Каналът е спрян по препоръка на литвовското министерство на външните работи, а мотивът е, че дейността на Ар Ти се ръководи от Дмитрий Кисельов, който се намира в черния списък на Европейския съюз със санкционирани лица.

Кисельов попада в черния списък на ЕС за предполагаемата си роля в разпространението на пропаганда на Кремъл в подкрепа на руското анексиране през 2014 г. на украинската област Крим. Той стои начело на държавната медийна група "Россия Сегодня", в която са включени информационните агенции РИА Новости и Спутник, насочени към чуждестранната аудитория.

Председателят на литовската Комисия за радио и телевизия коментира, че спирането на руските канали е мотивирано не от нарушения, а от факта, че Кисельов е сред лицата с европейски санкции.

„В Латвия беше взето същото решение, сега то се взема и в Литва", каза Мантас Мартишус.

Забраната включва пет различни канала на телевизията Ар Ти: Ар Ти, Ар Ти HD (RT HD), испаноезичния канал на Ар Ти, Ар Ти Докюментари (RT Documentary) и Ар Ти Докюментари HD (RT Documentary HD).