Предложението на ВМРО за създаването на доброволни отряди не е прието

Доброволни отряди

Депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО за създаването на доброволни отряди, които да съдействат на полицията по време на операции. "Обединени патриоти" поставиха приемането на това предложение като условие за продължаване на управленската коалиция с ГЕРБ.

В началото на януари месец парламентарната група на „Обединени патриоти“ внесе проектозакон, с който да бъде подобрена сигурността в малките населени места, а именно чрез създаване на доброволни отряди.

Идеята е тези доброволци да са под контрол на МВР и да съдействат на полицията по време на операции, да имат право да проверяват документи за самоличност, но без право да задържат заподозрени нарушители на обществения ред. А изискванията на които трябва да отговарят лицата в тези отряди са да бъдат пълнолетни, с чисто съдебно минало и без висящи дела, както и със задължително основно образование. Според патриотите по този начин ще бъде осигурен реда в населените места.

След неуспешното прокарване на този проектозакон Красимир Каракачанов изрази своето разочарование във фейсбук профила си, като написа, че „възможността гражданите да се сдружават, за да пазят здраве, живот и собственост и за да си помагат, е добре позната по света. У нас обаче някой днес се уплаши. Нашите партньори от ГЕРБ отново заприличаха повече на партньори на ДПС и не ни подкрепиха в предложението ни за доброволните отряди“.

Той подкрепи полезността на това предложение като даде пример с бунтовете в САЩ и колко биха помогнали на полицията, на прокуратурата, на държавата в този случай тези отряди.

Като се има предвид, че броят на полицаите на глава от населението в България е над средният за Европейския съюз (по данни на Евростат от 2016 г.) и колко солидно перо в бюджета са парите за издръжката на МВР, се питаме защо не може да се осигури опазването на обществения ред и сигурността ни, за която плащаме.

Защо ни се налага да търсим и плащаме на частни охранители фирми, които са също солиден бизнес и огромна част от населението е ангажирано в тази дейност, но въпреки това престъпността продължава да се развива.

Сега Каракачанов е измислил да се създават и доброволни отряди...

При тази полицейщина, при наличието на огромен брой частни охранители...при толкова малко население...погледнато по този начин криминалните елементи трябва да ги броим на пръсти и да ги знаем поименно...пък то излиза, че за да ни гарантират сигурността ще трябват и доброволни отряди...

Интересно ще се оттегли ли Каракачанов от властта, след като условието му не беше прието?