Николай Младенов е последният, който може да договори мир между Израел и Палестина

Николай Младенов

"Николай Младенов * вероятно е последният човек, който има шанс да уговори мир между израелците и палестинците" - пишат от в. "Вашингтон пост", в материал посветен на Младенов, който е специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес. Тази позиция Младенов заема от февруари 2015 г. 

Самият Младенов уж на шега в интервю за медията казва, че определението на позицията му е погрешно формулирана защото "мирен процес в Близкия изток няма, по-голямата част от работата ни сега е превантивната дипломация, предотвратяването на война".

Младенов явно се притеснява от перспективата за анексия от страна на Израел. Той предупреждава, че ако Израел анексира териториите на еврейските селища на Западния бряг, не само ще наруши международното право, но и ще тласне палестинците към насилие. 

В неотдавнашният му доклад до Съвета за сигурност на ООН се подчертава вредата, която Израел ще нанесе, прилагайки суверенитет върху еврейските селища. Според него този ход, ще подкопае надеждите на палестинците за държава, както и по-широките усилия за постигане на регионален мир и сигурност.

Офер Залцберг, който е анализатор в Международната кризисна група също смята, че позицията на Младенов  не е най-добрата за това анексацията да бъде спряна още повече, че "администрацията на Доналд Тръмп вече даде зелена светлина за това и не може да се очаква Младенов да ограничи това чрез своята позиция". Залцберг отбелязва още, че Младенов е приет по подразбиране от палестинците, а израелците не го намират за настроен против Израел, но последното е спорно.

Припомняме, че още през 2016 год. израелското министерство на отбраната разпореди на военните и цивилните си служители да бойкотират действията на Нколай Младенов, а причината за това са критиките от страна на бившия български външен министър по адрес на провежданата от Тел Авив политика.

Тогава той коментира пред Съвета за сигурност, че нелегалните еврейски поселения и липсата на палестински контрол над Газа са основните препятствия пред мира в региона. Той разкритикува и конкретните действия на военния министър Авигдор Либерман.

От канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху реагираха остро на изказването му и подчертаха, че то е  „изкривяващо историята и международното право”. 

Палестинското ръководство също веднъж е отказвало да работи с пратеника на ООН за мир Николай Младенов, през 2018 год. Тогава според тях Младенов е превишил правата си, като е търсел сделка между Израел и ислямисткото движение „Хамас". Ахмед Майдалани, член на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, заявява, че е информирал генералния секретар на ООН, че пратеникът Николай Младенов„ вече е "неприемлив" за палестинското правителство.

Младенов „превиши ролята си" в търсене на споразумение между Израел и „Хамас", която контролира Газа. Действията му са повлияли на „палестинската национална сигурност и единството на нашия народ", се казва в изявлението.

В тази връзка, наистина ли Младенов е човека, от който се очаква да постигне резултат и да върне страните на масата за преговори?

*Николай Младенов е от българите с шеметна кариера веднага след завършване на образованието си.

Завършва през 1995 г. УНСС, специалност „Международни отношения“, а на следващата година защитава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж Лондон с дипломна работа на тема „Влиянието на близкоизточния мирен процес върху израелската ядрена програма“. Още през същата година е назначен за програмен директор на фондация „Отворено общество“, София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 г. основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001 г. Народен представител от ОДС в 39-ото Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002 г., заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност. На 12 март 2002 г. е избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партия Съюз на демократичните сили. По-късно е назначен за говорител на партията. От 22 февруари 2004 г. е на поста заместник-председател на СДС, който напуска с оставката си от 16 август 2005 г. От 2005 до 2007 г. работи като консултант на Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. През 2006 г. е съветник към парламентарните комисии по отбрана и външна политика на Иракския парламент. Следва депутатско място в Европейския парламент (ЕП) от листа на партия „ГЕРБ“, където Младенов членува в комисиите по вътрешен пазар и защита на потребителите, външна политика, подкомисията за сигурност и отбрана. Също така е първи заместник-председател на делегацията на ЕП за отношения с Ирак и член на делегациите за Израел и Афганистан. След парламентарните избори през 2009 г., спечелени от ГЕРБ, Младенов става министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов. От 27 януари 2010 г. до края на мандата на правителството на 13 март 2013 г. Николай Младенов заема поста външен министър на мястото на подалата оставка Румяна Желева. През август 2013 г. е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Пан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. е назначен за специален координатор за Близкоизточния мирен процес от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Младенов твърди, че успехите му не са свързани с факта, че баща му е бил подп. от ДС (шифровчик в Първо главно управление). Друго негова твърдение е, че децата не трябва да носят отговорност за действията на родителите.