Поредният случай на пострадал журналист в България

Димитър Пецов

Поредният случай на пострадал журналист в България. Журналист на свободна практика, който не се страхува да задава неудобни въпроси, да има своя гражданска позиция и да бъде активен в социалните мрежи. Притеснителното в този пореден случай е, че след обичайните неизвестни биячи и „влиятелни личности“ в репресията срещу него се включват и органите на реда.

Става дума за Димитър Пецов, сътрудник на Aнтикoрупциoнния фонд в Силистра и създател на групата „Грaждaнcки кoнтрoл“ във Фeйcбук. Неговите инициативи успяват да обединят много хора, които търсят прозрачност в делата на местните власти, участват в заседания на Общинския съвет в Силистра, както и на различни обществени обсъждания.

Той е и един от първите и последни събеседници на убития наскоро журналист Милен Цветков в новото му предаване „Алтернатива“. В него разказва за разследване на Антикорупционния фонд, където става ясно, че община Силистра е застраховала имуществото си три поредни години в една и съща фирма без да провежда конкурс.

Преди две години Димитър Пецов е нападнат в дома си от неизвестен, който с метална тръба чупи едната му ръка. Разследването е спряно, тъй като прокуратурата не намира достатъчно доказателства, а обвиняем не е привлечен, въпреки, че журналиста свидетелства кой е бил според него нападателя.

Този февруари Пецов е заплашен от координатора на местната структура на ГЕРБ Тодор Тодоров, който се заканва да го „смачка“. След подаден сигнал в прокуратурата, проверката завършва с отказ за образуване на досъдебно производство поради липса на доказателства.

Преди няколко дни журналиста съобщи във фейсбук, че е бил задържан за 24 часа, след като в колата му са намерени наркотици. Впоследствие е освободен, без да му бъде повдигнато обвинение. 

Димитър Пецов описва задържането и ареста му като театър, а действията на полицията като предубедени.

„Те не ме спряха кротко, а все едно залавят въоръжен терорист. Причината да тръгна с тях към РПУ беше, че те в началото скочиха много брутално от колите, като ме спряха. Казаха ми да си сложа ръцете на таблото и без резки движения. Имах чувството, че ако не изпълнявам това, което ми казват, ще ме свалят на земята. Затова предпочетох да не рискувам.“, казва журналиста пред „Дневник“.

Първоначално униформен служител на МВР му иска само документите за колата, но след това се приближава негов колега, който се легитимира като работещ в „Криминална полиция“. Той обяснява на Пецов, че трябва да отидат заедно до местното полицейско управление без обаче да го информират нито каква е причината за проверка, нито защо искат да отиде с тях до управлението, пише „Свободна Европа“.

„Викали са ме да давам различни обяснения и аз предположих, че причината е някоя моя публикация. Затова не направих проблем, не предполагах, че може да се стигне до такава крайност. Единият полицай се качи в колата ми, другите също тръгнаха и минахме цялата главна улица през града. Полицаят до мене питаше дали съм притеснен. Когато паркирахме пред полицията ме попитаха дали имам нещо незаконно в автомобила. Аз им отговорих, че нямам. Тогава ми казаха, че ще правят претърсване на автомобила по Закона за МВР.“

Обискът продължава по-малко от минута, като на него не присъстват поемни лица, които да наблюдават като независими свидетели действията на униформените. Един от полицаите намира в джоба на гърба на облегалката на шофьорската седалка пакет, увит в черен найлон.

„Отвориха вратите, мисля, че единият отвори и жабката, но много бързо я затвори. Нещата много бързо приключиха с ровенето – сякаш беше имитация на претърсване. Ключовете бяха в мене и в багажника не търсиха въобще. Още като откриха пакета започнаха да викат: „Какво е това, г-н Пецов, какви са тези неща, с които се занимавате?“ А то още не беше ясно какво е – преди да са разгънали пакета. Беше натъпкан с какви ли не видове наркотици, когато го отвориха“, добави журналистът пред Свободна Европа.

Той отказва да подпише протокола от претърсването, заради липсата на поемни лица, след което е задържан за 24 часа. Полевият тест на намерените в колата наркотици установява: 11.7 грама екстази, 7.2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7.2 грама канабис.

„Много бързо стана. Аз съм виждал като обискират хора – претърсването отнема понякога повече от час и на място задържат притежателят (на наркотиците), викат поемни лица. Тука нямаше такова нещо и затова отказах да подпиша протокола. Вдигнах ръце и им казах да действат по сценария и да правят каквото искат. На теста ме питаха какво е това в пакета, отговорих им: „Нямам представа. Явно някой е измислил истрията, но не е достоверна, защото никога не съм имал общо с наркотици“, каза още Димитър Пецов.

Полицията в Силистра не е дала отговор на въпроси от „Свободна Европа“ за причината за претърсването на колата на Пецов и защо не са били извикани поемни лица. Препратени са към Окръжната прокуратура в града.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Ивелин Чафаланов е отговорил, че това ще се уточни по време на разследването. „Това го решава наблюдаващият прокурор, който е от Районната прокуратура. Има образувано досъдебно производство, това е за момента, което мога да кажа“, заключава Чафаланов.

Усещането в този случай е като по времето на комунизма, когато органите на реда се използваха от властта за репресия срещу „различните“, срещу тези, които имат дързостта да задават въпроси и да надигат глава. Там ли се връщаме господин Премиер?