Европарламентът иска санкции за Анкара, не признава турската „зона за сигурност“ в Сирия

Европейският парламент осъди офанзивата на Турция в Сирия, иска санкции за Анкара

 

Европейският парламент осъди офанзивата на Турция в Северна Сирия и поиска налагане на нови санкции за Анкара. Страните членки на ЕС протестират срещу нахлуването в Сирия, но не са единни по какъв начин да отговорят на това. Евродепутатите нямат преки правомощия по отношение на външната политика на ЕС, но могат да спрат европейското финансиране за Турция. Европарламентът също така може да блокира всяко ново финансиране за подпомагане на Турция да се справи с 3-те милиона сирийски бежанци на своя територия, много от които Анкара би искала да пресели в "зоната за сигурност".

Анкара нахлу в Сирия, за да създаде "зона за сигурност" по протежение на 440 км от границата си. Вчера Турция и Русия се договориха за оттегляне на кюрдските "Отряди за народна защита" на 30 км от турската граница навътре в Сирия и съвместни турско-руски патрули на 10 км от района. "Изискваме Турция незабавно да се оттегли от Сирия", настоя германският десноцентристки евродепутат Михаел Галер от Европейската народна партия пред Европейския парламент. Според решението Брюксел "категорично отхвърля" амбициите на Турция за зона за сигурност и също така призовава за санкции срещу турски официални представители, отговорни за нарушения на правата на човека при настъплението в контролирания от кюрдите регион в Северна Сирия. Документът на Европарламента призовава още за замразяване на преференциалното третиране на износа на селскостопански стоки от Турция за ЕС. Като крайна санкция ЕП настоява също за прекратяване на митническия съюз на ЕС с Анкара, мярка, която би засегнала годишната търговия в размер на 200 млрд. евро между 28-те страни членки на ЕС и Турция.

Документът също така призовава за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия съгласно мандата на ООН. Предложението дойде от военната министърка на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер – в Северна Сирия да се направи зона за сигурност, в която да няма военни атаки и животът на цивилното население да е гарантиран от сини каски на ООН. Германия ще се ангажира да осигури мисията в някои сектори в зоната, гарантира още тя. Франция, Великобритания и САЩ са откликнали положително на предложението й и биха участвали със свои сили. Предложението на Крамп-Каренбауер бе посрещнато на нож от германския външен министър Хайко Маас, който заяви, че идеята не е съгласувана с федералното правителство на Германия. Маас е известен с топлите си връзки с Москва и противопоставянето му на тази идея е в интерес на сделката между Путин и Ердоган за съвместни военни патрули по границата между Турция и Сирия, коментират международни наблюдатели.