Европейският парламент: Русия реабилитира сталинизма, води информационна война срещу демократичните държави

Резолюцията бе приета с огромно мнозинство

 

Европейският парламент прие с огромно мнозинство резолюция, осъждаща сталинизма, хитлеризма и другите тоталитарни режими. Повод за гласуването на документа е 80-годишнината от началото на Втората световна война.

В резолюцията се заявява, че е важно да се помни трагичното минало на Европа, за да бъде защитено нейното бъдеще. Освен това евродепутатите изразяват сериозна загриженост заради усилията на сегашната власт в Русия да оневини съветския режим за извършените от него престъпления. ЕП определя опитите за реабилитиране на сталинизма като "опасен компонент на информационната война, водена срещу демократична Европа". Европарламентът настоява държавите-членки да насърчават, особено сред младото поколение, образованието по общата ни европейска история, като включват в програмите на всички училища истината за тоталитарните режими. Депутатите предлагат 25 май да се чества като Международен ден на героите на борбата срещу тоталитаризма.

ЕП осъжда изкривяването на историческите факти и използването на символиката и реториката на тоталитарната пропаганда, което се наблюдава все по-често и в България. Те припомнят, че използването на тоталитарните символи, дори за търговски цели, е забранено в редица европейски държави.

В резолюцията е включен и параграф, в който се подчертава, че в някои страни-членки на ЕС все още същестуват паметници и паметни плочи, прославящи съветската армия, която в тези страни е била окупатор. Това създава създава условия за изкривяване на истината за Втората световна война. Неотдавна в Прага решиха да демонтират паметника на съветския генерал Конев, за когото се смята, че е участвал в организирането на нахлуването в Чехия през 1968 година. Москва реагира остро на това решение. В България все още си стоят емблематични паметници на съветската армия, като този на Альоша в Пловдив.

ЕП призовава да се забранят неофашистките и неонацистки групи, а също страните от общността да се противопоставят на речта на омразата и насилието в публичните пространства.

Резолюцията е приета с 535 гласа "за", 66 "против" и 52 въздържали се.