В Русия ограничават контактите на учените с чуждите им колеги

Русия все повече се изолира от свободния свят

 

Учените в Русия възроптаха срещу наложените им нови ограничения в контактите с чуждестранни колеги. Според тях се връщат порядките от съветско време. За проблема съобщи научното издание „Троицки вариант“, който публикува приет неотдавна указ на руското министерство на науката и висшето образование, с който се въвеждат драконовски ограничения върху контактите на руските научни работници в държавните учреждения с чуждестранни граждани. Те са задължени да уведомяват властите за всяко посещение на чуждестранен учен пет дни предварително и да докладват за подробности за срещата. Ограничават се посещенията на чуждестранни учени в руските научни институти и използването на електронни уреди от тях. Според вестника тези ограничения от съветски тип ще навредят на авторитета на руската наука по света. Руските учени определиха новите мерки като абсурдни и нереалистични. Според тях те ще засилят изолацията на Русия и ще пречат на работата им. Те се опасяват от завръщане към порядките от съветско време, когато учените са можели да разговарят със свои чуждестранни колеги само в присъствието на трети лица, обикновено от КГБ. Заместник-директорът на Руската академия на науките Алексей Хохлов заяви, че тези препоръки са в разрез с поставената от властите цел да се привличат повече чуждестранни учени в университетите и да се улеснява назначаването им на работа в Русия.

Образователното министерство в Русия пък витиевато обясни, че указът „отразява световната практика“ и няма за цел да контролира учените.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също направи изявление по темата. Той заяви, че трябва "да се проявява бдителност", защото "чуждите разузнавателни служби са в повишена готовност". "Научно-индустриалният шпионаж действа 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, и е насочен срещу нашите учени, особено младите", заяви Песков пред журналисти. В същото време той призна, че някои от препоръките в новия указ "изглеждат пресилени".

Мерките на руските власти срещу промишления шпионаж изглеждат доста смешни като се има предвид, че тъкмо Русия има богат и дългогодишен опит в кражбите на технологии и цели разработки от Запада. Новите мерки на Кремъл изглеждат като поговорката "Крадецът вика: Дръжте крадеца".