Президентът Радев блокира с вето договорите за Ф-16, тласка ни към Москва

Румен Радев

 

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договора със САЩ за закупуване на изтребителите Ф-16 блок 70. Договорите са общо четири и уреждат сделката за самолетите, въоръжението, поддръжката, оборудването и обучението на българските пилоти за управление на модернизирания изтребител.

На 19 юли парламентът ратифицира договорите за самолетите. В мотивите на президента за ветото е посочено, че стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност е необходимо да се взимат с широк консенсус и подкрепа. Според Румен Радев острите спорове в Народното събрание, които не са типични за този вид ратификационни закони, показват, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Освен това президентът посочва, че законът е бил приет в ускорена процедура, като двете гласувания са били в едно заседание.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

Сделката за Ф-16 всъщност е определяща за цялостната геополитическа политика на България и тук съвсем не става въпрос за парите - 2.2 млрд. лева. Още по време на процедурата за избора на съвременен изтребител стана ясно, че редица български политици, повечето бивши сътрудници на Държавна сигурност, атакуват яростно сделката със САЩ. Своя принос в оспорването на евроатлантическата перспектива на България даде и военният министър Красимир Карачаканов, също осветен като агент на ДС. По време на преговорите в САЩ той заяви, че няма да се сключи сделка „на всяка цена“, с което даде да се разбере, че сякаш търси повод за отказ от тези самолети. Други пък, като президента Румен Радев, посочваха, че намаляването на крайната цена на сделката означава снижена боеготовност и способности. Думите на Радев, повтаряни от редица политици, бяха опровергани от компанията-производител на Ф-16 „Локхийд Мартин“.

На практика решението за Ф-16 има символно значение и ще определи бъдещата ориентация на България – дали към западния свят и демокрацията или към евразийските тоталитарни режими като Москва, смятат политически наблюдатели.   

 

 

Тагове