Иран надвиши лимита за обогатен уран, прави стъпка към ядрена бомба

Режимът в Техеран направи голяма крачка към ядрената бомба, усилията на ЕС да откаже Иран от ядрената му програма засега са безплодни

 

Иран е увеличил запасите си от обогатен уран  и е надвишил лимита, определен в ядреното споразумение от 2015 г. Това съобщава иранската агенция "Фарс". Запасите от обогатен уран с чистота 3,67% на Ислямската република са надхвърлили ограничението от 300 килограма. Позовавайки се на "информиран източник", "Фарс" отбелязва, че количествата са измерени и е установено, че надвишават договорения лимит. Според условията в ядрения договор Иран може да притежава не повече от 300 килограма нискообогатен уран.

През юни официален представител на Иран обяви, че страната ще наруши лимитите по ядрената сделка до десет дни. Техеран обясни, че предприема тази стъпка в отговор на санкциите на САЩ, които удрят сериозно икономиката на страната. Европейският съюз се опита да смекчи ефекта от американските санкции, като разработи специална бартерна програма за търговия с Иран, която да заобиколи забраните на Вашингтон. На среща във Виена в петък представители на водещи европейски държави обявиха, че схемата вече работи. От Иран обаче коментираха, че това е положителна стъпка, но не отговаря на очакванията на страната. От САЩ осъждат европейската програма за търговия с Иран. Вашингтон е непреклонен, че няма да позволи на режима в Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Обогатяването на уран до ниво 3,6% е първата стъпка от процес, който може да позволи на Иран да натрупа достатъчно количество високообогатен уран за създаване на ядрена бомба.

 

Тагове