Военни и цивилни американски обекти в Ирак атакувани с ракети

Петролно находище на ExxonMobil край Басра

 

Военни и цивилни обекти с американци са били атакувани всеки ден през последните шест дни в Ирак. Информацията е на Франс прес.

При последното нападение ракети се взривиха в близост до газово находище в Басра. Атаката принуди американската компания „Бейкър Хюз“ спешно да евакуира чуждестранните си служители. На обстрел с ракети са били подложени още военновъздушната база в Балад и военното летище в Багдад. Атакувани са били и командни центрове в Мосул и Таджи. Не се съобщава за жертви при ракетните атаки. Няма и категорични доказателства кой стои зад нападенията. Инцидентите обаче съвпадат с изострянето на отношенията на САЩ и Иран заради ядрената програма на Техеран, допълва Франс прес.

Преди дни Ислямската република обяви, че престава да спазва ядреното споразумение и започва да трупа запаси от обогатен уран над определения лимит. Вашингтон пък засилва военното си присъствие в Близкия изток. Белият дом уверява, че не желае война с Иран, но ще защити военния и гражданския си персонал в региона.  

 

 

Тагове