Великобритания застава до САЩ при война с Иран

Джереми Хънт

 

Обединеното кралство ще обмисли присъединяване към САЩ при военни действия срещу Иран. Това обяви британският  външен министър Джереми Хънт. Изявлението му е на фона на ескалиращо напрежение между САЩ и Иран след свалянето на американския безпилотен самолет и атаката срещу петролни танкери в Персийския залив.

"Ще застанем до САЩ като нашия най-силен съюзник, но, разбира се, ние трябва да обмислим всяка молба за военна помощ на базата случай по случай", казва той пред "Дейли мейл". Вярваме, че решението е режимът в Техеран да преустанови провокативните и дестабилиращи действия в Близкия изток. Особено сме притеснени от атаките срещу петролните танкери, които почти сигурно са дело на Иран, допълва Хънт. Според него никоя от страните не иска война, но ако провокациите и саботажите продължат, може да възникне случаен въоръжен конфликт. „Ние сме в постоянен контакт със САЩ“, заяви Хънт.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че готви „глобална коалиция“ срещу Иран, като я определи като „най-големия спонсор на тероризма“. Помпео уточни, че ще се търсят партньори не само от Близкия изток, но и от Азия и Европа. В понеделник Помпео бе в Саудитска Арабия, а оттам заминава за Обединените арабски емирства.

Междувременно в Йерусалим се провежда среща между представители на САЩ, Русия и Израел, като основната тема на разговорите е ситуацията с Иран.

От Техеран пък твърдят, американската кибератака миналата седмица, насочена към компютърните мрежи за контрол над ракетните им установки, е била неуспешна. Ислямската република продължава с войнствената риторика, заплашвайки отново да свали американски безпилотен самолет. От Техеран критикуваха и позицията на Великобритания. Според говорителя на иранското външно министерство Лондон търси съюз със САЩ заради вътрешните си проблеми около Брекзит.      

 

 

Тагове