Тръмп дал разрешение за въздушни удари по Иран, после ги отменил

Сваленият американски дрон

Американският президент Доналд Тръмп е дал одобрение на армията за въздушни удари по Иран заради сваления американски безпилотен самолет, но в последната минута го е отменил. Самолетите са били във въздуха, а корабите в позиция за стрелба, когато президентът е отменил ударите, съобщава Ню Йорк Таймс. Според източници на медията не е ясно дали операцията ще продължи по-късно.

Ройтерс съобщи, че Доналд Тръмп е информирал Техеран за атаките чрез посредничеството на Оман. "В посланието си Тръмп заяви, че е против всяка война с Иран и иска да говори с Техеран за различни въпроси", заявява анонимен ирански служител. "Той даде кратък период от време за отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че върховният лидер аятолах Али Хаменей трябва да вземе решение по този въпрос." Друг високопоставен ирански служител допълва: „Ние дадохме ясно да се разбере, че лидерът е против всякакви преговори, но съобщението ще му бъде предадено, за да вземе решение ... Въпреки това, казахме на оманския официален представител, че всяка атака срещу Иран ще има регионални и международни последици." Хаменей многократно е заявявал, че няма да преговаря със САЩ, докато не бъдат премахнати икономическите санкции.

Американски представители пък заявиха, че Тръмп иска да има разговори, но също така вярва в изпращането на смесени послания.  Според източници от Вашингтон съветникът по националната сигурност Джон Болтън  подкрепя атаката.

Една от целите на планираните стачки според Ню Йорк Таймс е ракетната система S-125 Neva / Pechora, за която се смята, че е изстреляла ракетата по безпилотния самолет на САЩ.

По-рано Тръмп изглеждаше готов да успокои напрежението след свалянето американския безпилотен самолет. Той заяви, че вината може да се окаже на „хлабав и глупав“ ирански офицер, действащ без разрешение от Техеран. „Ние нямахме човек в безпилотния самолет. Това би било голяма, много голяма разлика“, заяви  Тръмп.

Свалянето на невъоръжения безпилотен самолет на САЩ в четвъртък бе последният от поредица инциденти, които предизвикаха напрежение в региона на Персийския залив, критична артерия за глобални доставки на петрол. По-рано общо шест петролни танкера бяха повредени в две отделни атаки.

Официален представител на САЩ е заявил пред Асошиейтед прес, че въздушните удари са били препоръчани от Пентагона и са сред опциите, представени пред Белия дом. Междувременно Федералната авиационна администрация на САЩ забрани всички американски авиокомпании и самолети да летят в иранското въздушно пространство близо до мястото, където американският дрон е бил свален поради „повишен риск от военни действия“. В същото време има данни за сериозна активност на Иранската революционна гвардия в Ормузския проток, което увеличава риска за нападения срещу петролни танкери.

Тагове