САЩ с кибератака срещу Иран, удариха компютрите на ракетните системи

Свалянето на американския дрон от Иран повиши неимоверно напрежението в Близкия изток

 

САЩ са предприели кибертака срещу Иран като реакция срещу свалянето на безпилотния американски самолет миналата седмица. Това съобщава „Вашингтон пост“, като се позовава на свои източници от американското разузнаване. Киберсилите на американската армия са ударили компютърните системи, които контролират иранските ракетни установки. Атаката е била предприета в четвъртък вечерта.   

Президентът Доналд Тръпм е разрешил киберудара веднага след като е отменил конвенционалната атака срещу Иран. Тръмп обясни, че е отменил ракетните удари след като попитал колко души ще умрат при атаките и му отговорили, че вероятно около 150 иранци ще загинат. Според президента това би бил непропорционален отговор за свалянето на американския дрон, в който не е имало хора и САЩ не са дали жертви. В същото време американски компании за киберсигурост съобщават, че Иран също атакува критична инфраструктура в САЩ.

В събота държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че икономическият натиск срещу Иран ще се засилва, докато режимът в Техеран не се откаже от амбицията си да създаде ядрено оръжие.  

В същото време от Иран продължават да пристигат войнствени послания. „И най-малката агресия срещу ислямска република би била взривоопасна“, заяви говорителят на въоръжените сили на Иран генерал Аболфазл Шекарчи пред АФП. Според него ако САЩ или техни съюзници осъществят военна интервенция в Близкия изток, щели да запалят бурето с барута.

Съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пък посъветва Иран да не бърка благоразумието на САЩ със слабост. Изявлението му е цитирано от АП.

 

Тагове