Иран свали американски дрон, САЩ съобщиха и за атаки срещу Саудитска Арабия

Американските дронове са обект на ракетни атаки от Иран

 

Иран съобщи, че е свалил американски безпилотен самолет в своето въздушно пространство. В съобщение на Революционната гвардия на Ислямската република се казва, че иранската граница е червена линия, която не трябва да се прекрачва и че е готова да отговори на всяка агресия.

Гвардията, която се подчинява единствено на върховния лидер аятолах Али Хаменей, заяви, че е свалила дрона в четвъртък сутринта, след като самолетът е навлязъл в иранското въздушно пространство близо до област Кухмобарак в провинция Хормозган. Това е на около 1200 километра югоизточно от Техеран и близо до Ормузкия пролив.

САЩ потвърдиха, че иранска ракета е свалила техен безпилотен самолет, но докато е бил в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив. От Белия дом съобщават още, че е имат информация за ракетни удари по Саудитска Арабия. Според Вашингтон кампанията срещу кралството се води от съюзниците на Иран - йеменските бунтовници хути. Преди ден стана ясно, че е имало интензивни ракетни атаки срещу военни и цивилни американски обекти в Ирак, като за последните шест дни е имало шест нападения. От Пентагона пък обявиха, че Иран е изстрелял ракета срещу друг американски дрон, който е наблюдавал атаката срещу двата петролни танкера край Оманския залив.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че президентът Тръмп е "информиран за ракетния удар в Кралство Саудитска Арабия, наблюдаваме внимателно ситуацията и продължаваме да се консултираме с нашите партньори и съюзници".

 

Тагове