САЩ изпрати самолетоносач и бомбардировачи срещу Иран

"Ейбрахам Линкълн" навлезе в персийския залив заради очаквана атака от Иран

 

Американска ударна група начело със самолетоносача „Ейбрахам Линкълн“ и бомбардировачи бе разположена в Персийския залив. Това съобщават западни медии. Това е „ясно и недвусмислено послание за иранския режим“, заяви съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън. Той допълни, че Вашингтон предприема тези действия в отговор на „редица проблематични и ескалиращи сигнали и предупреждения".

Ройтерс съобщава, позовавайки се на източник от администрацията, че САЩ изпращат самолетоносача и бомбардировачите заради възможна атака срещу въоръжените им сили. Болтън бе категоричен, че в такъв случай американската армия ще предприеме контраатака с "безпощадна сила". "САЩ не търсят война с иранския режим. Но ние сме напълно подготвени да отговорим на всяка атака", добави той.

Самолетоносачът „Ейбрахам Линкълн“ не за първи път навлиза в Персийския залив. Този път обаче това става в условията на ескалиращо напрежение между двете държави. От 1 май влязоха в сила санкциите на САЩ за петролно ембарго на режима в Иран. Ислямската държава пък се опитва да продава петрола си на черния пазар, като твърди, че това не е контрабанда, а отговор на санкциите, които Техеран намира за несправедливи.

 

Тагове