Напрежението в Близкия изток расте, атакувани са четири петролни танкера

Четири танкера с петрол са били атакувани от неизвестни сили, напрежението в Близкия изток ескалира

Четири петролни танкера са станали обект на саботаж в близост до териториалните води на Обединените арабски емирства. От емирствата разпространиха информацията за инцидентите, но без да дадат подробности. В съобщението се уточнява само, че няма пострадали. Саудитска Арабия потвърди, че два от атакуваните кораби са нейни петролни танкери. Това е станало край бреговете на Фуджайра - едно от арабските емирства в ОАЕ. Според саудитския министър на енергетиката Халид ал Фалих под заплаха е сигурността на глобалните петролни доставки.

От Пети американски флот, базиран в Бахрейн, заявяват, че са информирани за инцидентите, но препращат за подробности медиите към властите в ОАЕ.

"Самолетоносач с най-малко 40 до 50 самолета и 6000 военни, беше сериозна заплаха за нас в миналото, но сега възможностите ни са други. Можем ги ударим в лицето с една ракета", каза Амирали Хаджизаде. Преди дни пък иранският лидер аятолах Али Хаменей предупреди Тръмп, че американският флот в Персийския залив ще се сблъска с "десетки ракети", ако "предприеме някакво нападение".

Заплахите от двете страни увеличават вероятността за военен конфликт. САЩ вече разположиха и противоракетни системи Пейтриът в района, след като там вече е дислоциран самолетоносачът „Ейбрахам Линкълн“, ударна група бомбардировачи, както и Б-52.   

 

 

Тагове