Асандж пред съда в Лондон: Не ме екстрадирайте в САЩ

Джулиан Асандж по време на ареста му на 11 април

 

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж заяви пред съда в Лондон, че моли да не бъде екстрадиран в САЩ. Това съобщава Ройтерс.

След като бе задържан на 11 април от британската полиция, Асандж вече получи 50 седмици затвор от лондонски съд заради нарушаване на гаранцията. Днес в съда се разглежда въпросът за неговото екстрадиране в САЩ. Там го очакват сериозни обвинения в заговор с Манинг за проникване в компютрите на правителството и разгласяване на класифицирана информация. Въпросът за екстрадирането му обаче бе отложен за 30 май, когато ще има процедурно изслушване. Разглеждането по същество е планирано за 12 юни.

Адвокатът на Асандж – Марк Самърс посочва пред съда по казуса с нарушената гаранция, че клиентът му се е страхувал да не бъде похитен от американските власти, които могат да го въдворят в затвор или дори да го убият. Затова е потърсил убежище в посолството на Еквадор, където прекара почти седем години. Според адвоката му пребиваването в стая в посолството толкова време може да се сравни с престой в затвора.  Самърс допълва, че лекарят, прегледал Асандж, го е диагностицирал със среднотежка депресия, инфекция на дихателните пътища и проблеми със зъбите, които са резултат от продължителното пребиваване в посолството.