САЩ с тотално петролно ембарго, свеждат износа на Иран до нула

Петролното ембарго на САЩ ще удари тежко ислямската република Иран

 

От началото на месец май САЩ прекратяват изключенията от петролното ембарго,наложено над Иран. Решението на американския президент Доналд Тръмп е цитирано от Ройтерс. Досега търговия с петрол въпреки забраната имаха осем държави -  Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция. След броени дни обаче ембаргото ще важи и за тях. "Това решение трябва да сведе до нула износа на ирански петрол. Така иранският режим ще бъде лишен от основен източник на доходи", заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Санкциите на САЩ започнаха през ноември 2018 г., след като президентът Тръмп оттегли страната от международното споразумение за иранската ядрена програма. Според държавния секретар Майк Помпео, в резултат на ембаргото приходите на Иран от петрола са намалели от 50 на 10 милиарда долара.

Турция обаче веднага реагира остро на съобщението от Вашингтон. Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му не приема едностранно наложените санкции. Според него решението на Вашингтон няма да допринесе за мира и стабилността в района. Иран също реагира на съобщението с изявление иранското министерство на петрола, което твърди, че е подготвено за този вариант. Иранската революционна гвардия пък, обявена неотдавна за терористична организация от САЩ, заплаши да затвори стратегическия Ормузки проток за петролни танкери. Оттам преминава голяма част от световната търговия с петрол. Ислямското правителство е убедено, че САЩ няма да успеят да прекратят напълно износа от страната. Ирански дипломати са активизирали  контактите си с чуждестранните партньори, включително със страни от Европейския съюз, за да търсят изход от ситуацията.

САЩ са договорили със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства мерки за поддържане на предлагането на петрол на световния пазар. Вашингтон и неговите съюзници са решени да продължат натиска над властите в ислямската република.

 

Тагове