„Форд“ затваря три свои фабрики в Русия, пазарът се сринал

До края на годината трите завода на Форд в Русия ще бъдат затворени

 

Компанията „Форд“ обяви, че затваря три свои фабрики в Русия – две за производство на автомобили и една за двигатели. С това се прекратява производството на колите, които през последните години бяха сред най-популярните чуждестранни марки в страната. Това е голям обрат в политиката на компанията, която отвори първата си поточна линия в Русия през 2002 година близо до Санкт Петербург. От „Форд“ обясняват решението си с драстичното спадане на продажбите в последните години - от близо 190 хиляди автомобила през 2008 г., през малко над 130 хиляди през 2012 г. до 53 хиляди през 2018 г. Заводите на „Форд“ в страната трябва да затворят врати до края на годината.

Със затварянето на производствените мощности в Русия компанията се опитва да превърне европейските си инвестиции в по-печеливши. "Блумбърг" обаче нарича новината "симптом за лошото ниво на продажбите в пазар, който в началото на века със своите 150 милиона потенциални потребители е изглеждал, че ще се превърне в най-големия в Европа".

Решението на „Форд“ е и знак от страна на чуждестранни компании, които преразглеждат отношенията си с Русия заради бавноразвиващата се икономика и спада в покупателните възможности на населението, както и заради налаганите санкции от страна на Запада.  

Изтеглянето на „Форд“ от Русия е много повече от символика заради огромната популярност на марката в световен мащаб, но също и защото компанията бе пионер в страната, където преди падането на комунизма личният автомобил бе много по-рядко срещано явление, отколкото на Запад, още по-малко пък сравнено със САЩ.

Въпреки бума в покупките на коли в последните години на Брежнев, през 1985 г. на всеки 1000 човека в Русия се падат 44 автомобила, сравнено със 744 коли на хиляда души в САЩ.

 

Тагове